Ses kayıt mühendisleri, kayıt stüdyosunda evrensel gerçeği kabul ederler: Hazırlık önemlidir. Kayıt aşamasını başarılı bir şekilde tamamlamazsanız tüm parça amatörce gelebilir. Ayrıca, çok geç olduğunda kötü bir kayıt yaptığınızı fark etmekten daha kötü bir şey yoktur. Bu blog yazısı, vokal kayıtlarınızda başarıya ulaşmanız için kendinizi hazırlamanızı sağlayacak ipuçlarını içeriyor. Hadi başlayalım!

İdeal Kayıt Alanını Bulun

İlk adım, kaydınızın gerçekleşeceği en uygun alanı bulmaktır. Başarılı olmak için büyük ve şık bir stüdyoya ihtiyacınız olduğu yaygın bir yanılgıdır. Gerçek şu ki, harika bir vokal kaydı yatak odanızda veya oturma odanızda da yapılabilir. 

Ses kaydı yaparken, ideal alanı bulmak zor olabilir. Bulunduğunuz oda, kayıtlarınızın kalitesi üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir, bu yüzden en iyi sesi sağlayacak bir alanı seçmek önemlidir.

Odanın mümkün olduğunca “sessiz” olmasını isteyeceksiniz, yankı veya yansımalar olmadan. Ancak, oda fazla “sessiz” ise kayıtlarınız yapay bir şekilde basık gelebilir.

İlk düşünmeniz gereken şey oda akustiğidir. Odayı birkaç panelle işlemek çok temel ve önemli bir şeydir. Akustik işlem ne kadar iyi yapılırsa, kaydı olumsuz etkileme olasılığı da o kadar az olur.
Oda iyi işlenmişse, mikrofon yerleşimi daha az önemli olacaktır. Tabii ki, odanızın akustiği, ev eşyaları (koltuklar, perdeler vb.) kullanılarak iyileştirilebilir, ancak akustik paneller çok daha iyi bir iş çıkarır.

 

 

 

 

           

sE Electronics RF-X Akustik Panel

Bunun yerine, istenmeyen yansımaları azaltmak için ev eşyaları kullanmak yeterli olabilir.
Pencereler ve çıplak duvarlar gibi sert yüzeyler istenmeyen yansımaları tetikleyebilir, bu yüzden bunlar eski battaniyeler, tüylü havlular, yorganlar, yastıklar veya pencere perdeleri ile kaplanmalıdır. Ayrıca, ağır halılar gibi yumuşak eşyalar da zeminle yansımaları absorbe etmeye yardımcı olur.

Kaydınıza Uygun Mikrofon Seçin

Geniş diyafgramlı condenser mikrofon çoğu insan için en iyi seçenektir. Bu tür bir mikrofonun geniş bir frekans tepkisi ve oldukça hassas bir kapsülü vardır, bu da insan sesinin ince nüanslarını yakalamak için idealdir.
Ayrıca, ön taraftan sesi alır ve yan ve arka taraftan sesi reddeder. Bu arka plan gürültüsünü azaltmaya yardımcı olur ve odaklanmayı vokalist üzerinde tutar.
Sert agresif rock vokalleri kaydediyorsanız dinamik bir mikrofon kullanılabilir. Bu tür mikrofonlar yakın kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Ayrıca, dinamikler kondenserler kadar hassas değildir ve yüksek ses basınç seviyelerini (SPL) bozulmadan işleyebilir. 

               

 sE Electronics X1 S Geniş Diyaframlı Condenser Mikrofon 

Austrian Audio OD505 Active Dynamic Condencer Mikrofon

Mikrofon Yerleşimi

Şimdi vokal mikrofonu için en uygun konumu bulma zamanı geldi. Mikrofon yerleşimi ton açısından büyük bir fark yaratır ve bir mikrofonu doğru şekilde konumlandırmak net, profesyonel bir kayıt ile, belirsiz ve karmaşa arasındaki fark anlamına gelebilir.
Öncelikle, mikrofonu odanın ortasına yerleştirmekten kaçının. Neden mi? Bu, kaydınızı sarsıp bozacak dalgaları engeller.
İkincisi, mikrofonu duvarlardan mümkün olduğunca uzakta tutun. Böyle yapmak, duvarlardan yansıyan ses dalgalarının karışmasını önler.
En uygun pozisyon hafifçe iki duvara daha yakın olanıdır. Mümkünse, mikrofonun arkasını bir köşeye yönlendirin. Bu, eksene en yakın duvardan uzaklığı artırır.

Mesafe ve Açılar

Yakınlık etkisi nedeniyle mikrofon mesafesini test etmek son derece önemlidir. Bu özellikle condenser mikrofonlar için geçerlidir. Yakınlık etkisi, bir mikrofonun ses kaynağına yakın bir şekilde yerleştirilmesi durumunda, düşük frekanslarda bir artışa neden olur.

Vokalden 6 inç uzaklık, yakın ve samimi vokaller için iyi bir başlangıç noktasıdır. Ayrıca, ton mikrofondan yaklaşık 12 inç uzaklıkta daha açık ve havalı olacaktır.

Eğer vokalisti çok uzakta tutarsanız, ince bir vokal kaydı elde edebilir ve arka plan gürültüsüyle karşılaşabilirsiniz.

Ayrıca, vokalistin kapsülün içine doğrudan şarkı söylemesi istenmeyen patlama seslerine neden olabilir, özellikle de belirli nefes ağırlıklı sessiz harflerle üretilenlerde. İngilizce telaffuzunda 6 tane patlatıcı ses fonemi bulunmaktadır: “p”, “b”, “t”, “d”, “k” ve “g”.

Peki, bu hava patlamalarının kapsüle çarpmasını nasıl önlersiniz? Hava dağıtan bir pop filtresi kullanırsınız. Ayrıca, mikrofonun açısını ayarlayarak vokalistin doğrudan kapsüle konuşmamasını sağlayabilirsiniz. Mikrofonu vokalistin ağzına 15º açıyla çevirmek iyi bir başlangıç noktasıdır.

Bu işin en doğrusu denemeleler yapmak ve ideal noktayı bulmaktır. Kesin kurallar yoktur ve konumlandırma, kaydettiğiniz ses ve elde etmek istediğiniz sonuçlara bağlı olarak farklılık gösterir

Seviyelerinizi Ayarlayın

Son adım, ses arayüzünüzde ve herhangi bir dış ekipmanda uygun seviyelerde kayıt yapmanızı sağlamaktır. Çok yüksek ve çok düşük sinyalleri çok daha iyi bir şekilde yakalamak için yeterli bir alan bırakmak isteyebilirsiniz.
İyi bir kural, sesin ortalama -18dBFS civarında olmasını ve -10dBFS’de zirve yapmasını sağlamaktır. -6dBFS’de zirve yapmaya başlarsanız, kayıt çok fazla sıcak olabilir.
Eğer düşük gain ile kayıt yaparsanız, zayıf bir ses sinyaliniz olur, çoğunlukla elektronik ekipmanınızdan gelen uğultu ve vızıltıyı içerir.
Ayrıca, yüksek gain ile kaydetmek ileride ses sinyalinde distortion veya bozulmalar ile sonuçlanabilir. Arayüzünüzün veya başka bir ekipmanınızın girişini aşırı yüklenmediğinizden emin olmak isteyebilirsiniz.

Focusrite Scarlett 2i2 Gen 4 Ses Kartı

 

Kayıt Moduna Girin

Vokalistin doğru hissi, duyguyu veya heyecanı taşımadığı takdirde kayıt zarar görür. Akla gelmeyecek kadar zihinsel durumun kayda sızdığını görmek sizi şaşırtabilir. Dolayısıyla, kayıt düğmesine basmadan önce vokalistinizin ruh halinin farkında olmalısınız.
Onları doğru duygusal duruma sokmak isteyeceksiniz, bunun iyi veya kötü bir ruh halinde olması önemli değil. Eğer bu, onlara şaka ve hikayeler anlatmayı gerektiriyorsa, cesur olun.
Ayrıca, vokalistin kayıt düzeni ve odanın ambiyansıyla rahat hissetmesini sağlayın. Sinirli olmadıklarından ve performanslarının kontrolünde olduklarını hissettiklerinden emin olun.

Son olarak – Kayda Başlayın!

Kayıt düğmesine basmadan önce düşünülmesi gereken çok şey var. Yukarıdaki adımlar, düzenleme ve mix sürecine girdiğinizde en iyi koşullara sahip olmak istiyorsanız hayati öneme sahiptir.
Kötü bir şekilde kaydedilmiş bir vokal performansını sonradan düzeltmek zordur. Bu, birçok şarkıcının vokalleri defalarca yeniden kaydetmek zorunda kalmasının nedenidir. Çok çalışma gerektirir, ama iyi sonuçlar aldığınızda fark yaratır.

Bonus olarak vokal kayıtlarınız için size güzel bir öneri paylaşıyoruz:

sE Electronics’in ev stüsyosu için en çok tercih edilen X1S Geniş Diyaframlı Condenser Mikrofon modeli, X1S Vocal Paketi içinde kaliteli bir mikrofon kablosu, tüm mikrofon sehpalarına uyumlu bir shockmount ve pop filtre ile beraber geliyor! İncelemek için burayı tıklayabilirsiniz. 

 

Stüdyo ile ilgili ihtiyacınız olan tüm ürün ve ekipmanlara bu link aracılığıyla ulaşabilirsiniz. 

Yorum yapın

Lütfen yorumunuzu girin
Lütfen adınızı girin