1. Ses Kartı

Bilgisayarınızı edindikten sonra, bir ses kartına ihtiyacınız olacak. Enstrümanlarınızı ve mikrofonlarınızı bilgisayarınıza bağlamanızı sağlayan şey ses kartıdır. Yalnızca kendiniz kayıt yapıyorsanız, Focusrite Scarlett Solo gibi 1 kanal mikrofon preamfisi ve bir enstrüman girişine sahip olan bir model yeterli olacaktır. Aynı anda birden fazla enstrüman veya vokal kaydediyorsanız, ihtiyacınız olan kanal sayısını planladıktan sonra Focusrite 2i2, 4i4 modelleri gibi daha fazla girişe sahip bir ses kartına ihtiyacınız olacaktır. Kayıt için ihtiyacınız olacak yazılım ve bir çok sanal enstrüman programları ses kartınızın kutusu içeriğinde sizin olacak.

Focusrite ses kartlarını incelemek için burayı tıklayabilirsiniz.

  1. Mikrofonlar

Vokal ve/veya akustik bir enstrüman kaydetmek için bir mikrofona ihtiyacınız olacaktır. Çok sayıda farklı mikrofon türü ve kalite aralığı vardır ve bunları araştırmak giriş seviyesinde biraz bunaltıcı olabilir. sE Electronics’teki mikrofon çeşitliliği, vokal – enstrüman gibi farklı formlarda kullanabileceğiniz, kaliteli ve fiyat performans olarak uygun kondenser mikrofonlardan oluşmaktadır. Kondenser mikrofonlar, özellikle kayıt için gerekli performans ve dinamik beslemeye sahiptir, Geniş diyaframlı bir kondenser mikrofon, yukarıda da bahsettiğimiz gibi farklı kayıt seçeneklerinde sizin için çözüm olur.

sE mikrofonlar için burayı tıklayabilirsiniz.

  1. Monitör Hoparlörler

Her şeyden önce, kaydettiğiniz müziği duyabilmeniz önemli. Unutmayın ki, yaptığınız kaydı bir çok farklı ortamda dinlenebilecek bir formda yapmanız gerekir. Örneğin sizin yüksek baslı yaptığınız bir kaydı,  dinleyicileriniz belki küçük bir bluetooth hoparlörden, belki bir konser ses sisteminden, belki de cep telefonlarına bağladıkları basit bir kulaklıktan dinleyecek.  Dinleyicilerinizin herhangi bir kaynakta sizin müziğinizi düzgün duyabilmelerini sağlayabilmek için, sizin de kaydı yaparken her detayını ince bir şekilde duymanız gerekir. Bunun için en önemli ekipman, yaptığınız kaydı düzgün duymanızı sağlayacak bir monitör hoparlördür. Monitör hoparlör, çok seçenekli ve karışık bir konu gibi görünse de, öncelik vermeniz gereken hususlar, kayıt yaptığınız odanın büyüklüğüne uygun boyutlarda bir hoparlör seçmek, ve size uzun zaman net ses duyuracak kaliteli ekipmanlara sahip bir hoparlör almaktır. Örneğin, 5 m2 bir çalışma odasında 8” hoparlöre sahip bir monitör hoparlör kullanırsanız, duyacağınız tek şey bas olur. Monitör hoparlör seçimi ilgili yardıma ihtiyaç duyuyorsanız, detaylı görüşme için bize her zaman ulaşabililirsiniz. Stüdyo ve kayıt işlerinin devi olan Adam Audio, Dynaudio, KRK, Kali Audio, Mackie ve Yamaha markalar ihtiyacınıza uygun her modeliyle birlikte doremusic‘de sizi bekliyor. 

Monitör hoparlörler için burayı tıklayabilirsiniz.

  1. MIDI Klavye

Son 20 yılda ışık hızıyla gelişen bilgisayarlar, müzik yapımı konusunda da yepyeni sayfalar açtı. Bunların başında gelenlerden biri de, müzik yazılımınızın içinde plug-in formu ile çalışan sanal enstrümanlar.  Bu sanal  enstrümanlarda örneğin, dünyanın önde gelen konser salonlarından birinin sahnesinde mikrofonlanarak modellenmiş bir konser piyanosunun sesine ya da 80’lerde üretilmiş, kendisini bulmak için büyük efor ve para sarfetmeniz gereken analog bir synthesizer’ın seslerine bir yazılım içinde son derece gerçekçi olarak sahip olabilirsiniz. Bu enstrümanları kullanabilmek için bilgisayarınıza bir MIDI klavye bağlamanız gerekir.  MIDI klavyeler sadece bu sanal enstrümanları çalmaktan öte, kayıt yaptığınız ana yazılımın bir çok fonksiyonunu kolayca fiziki olarak ayarlayabilmenizi sağlar. İhtiyacınız olabilecek bu fonksiyonları da göz önüne alıp bir midi klavye modeli seçebilirsiniz.

Eğer Ableton müzik yazılımı kullanıyorsanız, ya da amacınız Ableton öğrenip kayıt yapmaksa sizin için işin rengi biraz daha değişik, daha doğrusu rengarenk…Geleneksel yazılımlardan daha farklı çalışan bir yapıya sahip olan Ableton’da, kontrol özelliklerini daha verimli kullanmak ve yazılımda hücrelere atadığınız renkleri, fiziksel olarak da takip etmek için Ableton ile %100 uyumlu olan Novation Launhkey ve Launchpad’ler bu işin efsaneleri diyebiliriz. Başlangıç için biraz daha uygun bir MIDI klavye arıyorsanız Nektar markasını tavsiye ederiz.

MIDI klavyeler için burayı tıklayabilirsiniz.

  1. Kulaklıklar

Yine “duymak” konusuna geri döndük. Bazen detayların da detaylarını duymak isteyeceksiniz,  bu durumda size en yardımcı olacak ekipman ise monitör kulaklığınız olacak. Şüphesiz ki kulağınıza bu kadar yakın olan kaliteli bir kulaklık, müzik yaptığınız odanızın akustik karakterini bypass ederek size yaptığınız kaydı en saf haliyle dinletecektir.  Adam Audio, Mackie, Austrian Audio, KRK  Audio Technica, AKG gibi profesyonel markalar referans değerlere  sahip kulaklıklarıyla her zaman ön plana çıkıyor. 

 

Kulaklıklar için burayı tıklayabilirsiniz.

Buradan sonra, teferruat gibi görülen ama olmazsa olmaz  aksesuarlar ve yan malzemeleri listeleyeceğiz. Her ne kadar teferruat gibi görülseler de, herhangi birinin eksikliği ile ya stüdyonuz çalışmayacak ya da siz  rahat çalışamayacaksınız, o yüzden bu malzemeleri de atlamayın.

  1. Mikrofon Standları

Elbette, mikrofonlarınızı koyabileceğiniz bir yere de ihtiyacınız olacak. Eğer yeriniz varsa, her zaman bu geleneksel bir mikrofon standını tercih edebilirsiniz. Ayrıca, masaya kenetlenen modeller olduğu gibi doğrudan bilgisayarınıza kolayca kayıt yapmanızı sağlayan modeller de vardır.

Mikrofon standları için burayı tıklayabilirsiniz.

 

  1. Akustik Paneller

Şimdi ev stüdyonuzu gerçekten bir sonraki seviyeye taşımak için odaya biraz ses kontrolü ekleyebilirsiniz. Akustik paneller, bunu yapmanın en temel yoludur.  Odanızda sesin daha rahatsız edici duyulduğu yerler mutlaka olacaktır, buralarda sesin kötü duyulmasının temel sebebi  duvar, cam gibi yüzeylerin yansıtıcılığıdır. Bunu engellemek için yalıtım süngeri gibi malzemeler kullanabilirsiniz.  Vokal kaydı yaparken, etraftan gelebilecek gürültüleri azaltmak ve vokal sesinin kayıpsız mikrofona ulaşmasını sağlamak için sE’nin ürettiği RF-X , RF Space gibi akustik izolasyon panellerini tercih edebilirsiniz.

Akustik paneller için burayı tıklayabilirsiniz.

 

  1. XLR Kabloları

Enstrümanlarınızı ve mikrofonlarınızı ses kartına bağlamak için XLR ve jack kablolarınız olması gerekir. Kaliteli kablo kullanmanız hem ses, hem de uzun süre sorunsuz kullanım için esastır.  Farklı kalite ve uzunluk seviyelerine göre pek çok kablo seçmeği mevcuttur. Sürekli kablo değiştirmek istemiyor, yüksek kalitede kablo arıyorsanız Klotz markasını tercih edebilirsiniz.

Klotz marka kablolar için burayı tıklayabilirsiniz.

 

  1. Rahat Sandalye

Masanızda saatler geçireceksiniz, rahat olduğunuzdan emin olmalısınız. 🙂

 

 

Yorum yapın

Lütfen yorumunuzu girin
Lütfen adınızı girin