GİTARA YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN 5 İPUCU

İlk gitarla çalınan notalar ve armoniler inanılmaz keyifle başlar. Ve tabii ki, gitara veya basa yeni başlayan biri olarak, müzik öğreniminin labirentinde kaybolmamanız için size 5 ipucumuz var. 

1. Akort önemlidir.

Entonasyon her şeyin temelidir. Bu nedenle, tüm tellerinizi çalmak istediğiniz müziğe göre akortlu tutmalısınız! Bunun için bir dijital tuner veya bir uygulama kullanabilirsiniz. Ayrıca akort yaptığınız zaman işitme duyu

nuz gelişir, tellerin adlarını ve farklı perdelerdeki notaları öğrenirsiniz.

2. Zamanınızı verimli kullanın ve günlük pratikler yapın.

Doğru ilerlemek için düzenli eğitim kaçınılmazdır. Her gün düzenli pratik yapmak, bir gün saatlerce pratik yapmaktan daha etkili olacaktır. Düzenli olarak, örneğin her gün, günde 30 dakika pratik yapmak ve bu süreyi farklı aşamalara bölmek daha etkili olacaktır Örn. :

10 Dakika: Isınma

10 Dakika: Yeni ders

10 Dakika: Pratik

3. Temel akorları ve ilk dizilerinizi çalışın.

Üç veya dört akorla kaç şarkının çalınabileceğini hayal etmek zor. Öğrenmenizdeki ana adımlardan biri, en önemli temel akorları bilmek ve bunlara hakim olmaktır. Bunu yapmak için, klavye üzerinde parmak pozisyonlarını okumayı öğrenmelisiniz. Parmak çizelgeleri, hangi parmağı hangi telin üzerine nereye koyacağınızı ve klavyenin hangi perdesini kullanacağınızı gösterir. 

Akor dizilim örneği:

Sol Majör | E minör | Do Majör | Re Majör

4. Postürün önemini ve dinlenmeyi unutmayın.

Yanlış vücut duruşun sinir bozucu yanı, düzgün ilerlemeye engel olup, ciddi fiziksel sorunlar oluşturabilmesidir. Doğru ilerleme, özellikle başlangıçta parmakların, ellerin, kolların doğru pozisyonu ve uygun bir duruş ile başlar. Oturarak veya ayakta pratik yaparken, uzun süre enstrüman çalmak istediğiniz zaman doğru postür ve pozisyonun önemini daha iyi anlayacaksınız.

5. Gereksiz hayal kırıklığını önlemek için gerçekçi hedefler belirleyin.

Kendinize kısa süreli daha basit hedefler belirlemeli ve adım adım ilerlemelisiniz. Bir parçayı baştan sona tek bir hata yapmadan çalmak gibisi yoktur! Her ne kadar internette, sahnede çok hızlı çalan gitaristler görsek de onların da bir zaman yavaş adımlarla ilerlediğini unutmamalıyız.  Amaç, becerilerinizde ilerleyebileceğiniz yapılandırılmış bir program sürdürmektir.

Örneğin:

Gitarınızı önce akort aletiyle, sonra kulağınızla akort edin.

Klavyedeki tellerin ve notaların adlarını  ve seslerini ezberleyin

Parmak hareketlerini, notaları anlayın ve uygulayın.

Temel akorları düzgün ve akıcı bir şekilde uygulayın

İlk şarkılarınızı baştan sona doğru bir şekilde öğrenin.

 

 

Yorum yapın

Lütfen yorumunuzu girin
Lütfen adınızı girin