Şarkıları biliyor olabilirsiniz, peki ya hikayelerini? Sevgililer Günü’nü bahane edelim, şöyle hızlıca hatırlayalım.

Cry Me a River” – Justin Timberlake

Bu çok ünlü şarkıyı kalbi kırık Justin Timberlake eski aşkı Britney Spears’e yazmıştı. Klibinden anladığımız kadarıyla Spears onu aldatmıştı ya da Timberlake bizi buna inandırmaya çalışıyordu. Bu ikili ilk kez 1993 yılında Mickey Mouse seçmelerinde karşılaştıklarında çocuk yaştaydılar. Daha sonra her ikisi de pop yıldızı oldu. Bugün ilişkilerinden geriye sadece bu şarkı kaldı.

“Maps” – Yeah Yeah Yeahs

Hep erkekler kadınlara aşk şarkısı yazacak değil elbette. Bu şarkıyı Karen O., erkek arkadaşı Liars’tan Angus Andrew için yazmıştı. 2003 tarihli “Fever To Tell” albümünde yer alan şarkı o dönem aşk şarkıları listelerinde en önde geliyor, Karen O. aşk acısı çeken indie’ler arasında Müslüm Gürses muamelesi görüyordu.

“Henry Lee” – Nick Cave (feat. PJ Harvey)

Nick Cave’in 1996 tarihli “Murder Ballads” albümünün neredeyse tamamı aşk, tutku, hüzün üzerine. Nitekim adı üzerinde sonu iyi bitmemiş aşklardan bahseden şarkılar. Tutku çok ama mutlu aşk pek yok. Cave’in, o dönem birlikte olduğu PJ Harvey ile birlikte söylediği klasik bir Amerikan folk şarkısı olan “Henry Lee” (İskoç halk şarkısından türediği tahmin ediliyor), aşığı tarafından öldürülen birinin hikayesini anlatıyor. Harvey ve Cave bu dönemde beraberlerdi. Cave bu şarkının kaydedilmesinden yıllar sonra verdiği bir röportajda aşklarının bu şarkının videosunun çekildiği gün başladığını söylemişti. Ayrıldıktan yıllar sonra sahnede tekrar birlikte de söylediler.

“Love Will Tear Us Apart” – Joy Division

Rock tarihinin en ilginç ve en kederli hikayelerinden biri genç yaşta hayatını kaybeden Ian Curtis’inki. Bu şarkı karısı Deborah ile olan ilişkisinin imkansızlığını anlatıyor. Muhtemelen Joy Division’ın ve Brit müziğin en fazla tanınan şarkılarından bir tanesi. Ve Ian Curtis’in mezar taşında yazılı. “Aşk bizi paramparça edecek”. Etti de.

“I Could Have Lied” – RHCP

Anthony Kiedis ile Sinead O’Connor’ın ‘90’ların başında kısa bir ilişki yaşadıkları ancak Kiedis’in otobiyografisi “Scar Tissue” yayımlanınca ortaya çıkmıştı. Kiedis, “Blood Sugar Sex Magik” albümünde yer alan bu şarkıyı O’Connor tarafından terk edildikten sonra onun için yazdığına yer vermişti. Çok hisli bir gitar riff’iyle açılır. Sonradan majör tonlara dönse de albümün sanırım en hüzünlü şarkısıdır. İşin ilginci O’Connor böyle bir ilişkinin hiç olmadığını, bir iki kez buluştuklarını ve aralarında bir şey geçmediğini söyledi.

“Girl from Ipanema” – Antonio Carlos Jobim

1962 tarihli bu beste müzik tarihinin en tanınmış şarkılarından biri. 1965’te yılın kaydı Grammy ödülünün sahibi. Sayısız kere cover’lanmış, yorumlanmış bir beste.Bossa nova tarzındaki şarkının bestesi Antonio Carlos Jobim’e, orijinal Portekizce sözleri Vinicius de Moraes’e ait. 1964’te Astrud Gilberto ve Stan Getz tarafından yapılan kayıtla uluslararası hit oldu. Helo Pinheiro adlı kıza yazılmıştı. Pinheiro 1962 yazında neredeyse her gün Rio de Janeiro’daki Ipanema sahilindeki Veloso kafenin önünden geçerek denize gidiyordu. Moraes ve Jobim de o sıra o kafeye takılıyordu. Gördükleri bu kızdan etkilendiler. Şarkı ünlenince Pinheiro da basından büyük ilgi gördü. Bugün sunuculuk yapan, evli ve iki çocuklu 73 yaşındaki Pinheiro bir röportajda şarkıyı sevdiğini, ne zaman dinlese Rio’daki gençlik günlerini hatırladığını söylemiş.

“Pale Blue Eyes” – The Velvet Undergound

Mavi gözlü birine yazıldığı kesin olan bu şarkı iddia o ki Lou Reed’in “Hayatta en çok onu sevdim” dediği bir dönemki kız arkadaşı Shelly Albin’e yazıldı. Albin mavi gözlü değil ama her şeyin bu kadar doğrudan olması da gerekmiyor. 1969 tarihli “The Velvet Underground” albümünde yer alıyor. Lou Reed’in üniversitesi öğrencisiyken tanıştığı ve ilk aşkı olduğu bilinen Albin, o dönem başka biriyle evliydi.

“Lovesong” – The Cure

Bazı insanlar sevgililerine hediye seçmekte güçlük çekiyor olabilir. Müzisyenlerin işi daha kolay. Onlar şarkı hediye edebiliyor. 1989 tarihli “Disintegration” albümünde yer alan bu şarkıyı Robert Smith çocukluk aşkı Mary Poole’a, evlenmelerinden hemen önce hediye olarak yazmış. Şarkıda ne kadar uzakta olursam olayım seni hep seveceğim derken turneleri kastediyormuş.

Yorum yapın

Lütfen yorumunuzu girin
Lütfen adınızı girin