Elektronik müzik prodüksiyonu oldukça komplike, zaman ve uğraş gerektiren bir süreçtir. Bu yazımızda, elektronik müzik prodüktörü olabilmeniz için atmanız gereken ilk 5 adımı sizler için derledik. 

1)  Ne Üretmek İstediğinizi Bilin

Elektronik müzik tek kalıba sığdırılabilecek bir müzik türü değildir. Sadece house müzik bile kendi içinde sayısız alt dala ayrılır. Elektronik müziğin hangi tarzına yöneleceğinizi belirlemek için çok dinlemeniz ve tarzlara hakim olmanız gerekmektedir. House, techno, EDM, disco, trance ve çok daha fazlası… Hangi tarzda prodüksiyonlar yapmak istediğiniz tamamen size kalmış.

2)   Yazılımı Edinmek

Elektronik müzik prodüksiyonu yapmak için en gerekli şey tabii ki bir DAW (Digital Audio Workstation). Şu anda piyasada parçalarınızı yazıp, düzenleyebileceğiniz çok sayıda DAW var. Bunlardan en popülerleri: Ableton Live, Logic Pro, Cubase ve FL Studio. Eğer hangisini kullanacağınıza karar vermekte zorlanıyorsanız, hepsi hakkında internet üzerinden çeşitli bilgilere erişebilirsiniz.

3)   Donanımı Edinmek

Edindiğiniz yazılımı etkili bir şekilde kullanabilmek için, mutlaka iyi bir donanıma ihtiyacınız var. İyi donanımdan kastımız ise öncelikle DAW’ınızı kaldırabilmeye yeterli bir bilgisayar. Ardından bir prodüksiyon kulaklığı. Prodüksiyon piyasasında bulunan en popüler kulaklıklardan bazıları: Audio-Technica, Sennheiser, AKG. Elektronik müzik prodüksiyonun en basit formunda, bir bilgisayar ve bir kulaklık yeterli. Fakat, daha doğru bir ses ürettiğini düşünerek kulaklık yerine monitörleri tercih eden insanlar da bulunmakta. Hangisini edineceğinize karar vermeden önce, ikisi hakkında da araştırma yapmanız önemli. Gerekli olan donanımların yanında, MIDI klavye gibi donanımlarla da ürettiğiniz parçalara zenginlik katabilirsiniz.

4)   DAW’ınızı Kullanmayı Öğrenin

Neredeyse tüm DAW’lar ilk bakıldığında çok karışık gibi gözükebilir. İlk başta böyle hissedilmesi emin olun çok normal. DAW üzerinde ne kadar pratik yapar ve keşfetmeye çalışırsanız, DAW’ınıza o kadar hakim hale gelirsiniz. Plugin’leri kullanmayı öğrenmekte bir o kadar önemli. Bunların yanında, donanımlarınızı DAW ile birlikte kullanmayı da çok iyi bir şekilde öğrenmelisiniz.

5)   İlk Parçanınızı Üretin

Artık ilk parçanızı üretmeye başlayabilirsiniz! İlk parçanızı üretmeye başlamadan önce ise basit bir şekilde müzik teorisi öğrenmeniz çok önemli. Parçanızı tamamen sizin yaratıcılığınıza ve hayal gücünüze kalmış şekilde yazabilir, geliştirebilir ve zenginleştirebilirsiniz.

İlk başta da bahsettiğimiz gibi elektronik müzik prodüksiyonu oldukça komplike, zaman ve uğraş gerektiren bir süreç. Fakat, bu süreci profesyonel yardım alarak çok daha kolay hale getirebilirsiniz. 

Stüdyo Sahne Ekipmanları için burayı tıklayın.

Sonar House hakkında bilgi almak için burayı tıklayın.

Yorum yapın

Lütfen yorumunuzu girin
Lütfen adınızı girin