1- Keman çalabilmek için ne kadar süre eğitim almak gerekir?
Keman çalabilmek için, “şu kadar zaman” eğitim alınırsa öğrenilir denemez. Bu tamamen kişinin öğrenme arzusu ve isteği doğrultusunda değişmektedir. Fakat düzenli periyotlarla, uzman eğitmenlerin doğru yönergelerini takip ederek günlük egzersizler yapmak keman çalmayı öğrenmeyi yüksek ölçüde kolaylaştıracaktır. Buna ek olarak kişinin kavrama yeteneği de ne kadar fazlaysa öğrenme süresine ek olarak katkı sağlayacaktır.
2- “Keman çalmak zordur.” siz buna katılıyor musunuz?
Zorluk göreceli bir kavramdır ve bu görece aslında tüm enstrümanlar için geçerlidir. Burada asıl sorulması gereken ”Nasıl çalmak ya da ne seviyede çalmak” sorusu daha doğru olacaktır. Bence  kişi kendi istediğini çalma yeterliliğine ulaşıncaya kadar ilerlemelidir. Kendi açısından ”amatörce yada profesyonelce” hedeflediği bir noktada keman veya enstrüman çalabiliyorum demelidir.
3- Keman alındıktan sonra yapılan hatalar nelerdir?
Keman aldıktan sonra bir çok hata yapılabilir ve bu gayet normaldir. Asıl yapılmaması gereken tek hata keman çalma isteğinden vazgeçmektir.
4- Bakımı ve korunması nasıl yapılmalıdır?
”Enstrümanıma dokunma” sloganıyla yola çıkarsak eğer sahip olduğunuz kemanın başka kişiler tarafından merak edilip bilinçsizce incelenmesi zarar görmesini sağlayıcı olaylara sebebiyet verebilir. Bunun dışında kemanın teller, burgular, fixler, köprü gibi apartlarının değişimi, onarımı işin ehli kişiler tarafından yapılması gerekmektedir. Kemanın kişisel temizlik açısından: üstündeki toza ve reçine tozuna maruz kalmış bölgeler; alkol içermeyen hafif nemli bir bezle (Örn. alkolsüz ıslak havlu) silinebilir akabinde hemen kurulanmalıdır. Ama tavsiye edilen temizlik bir luthierden yardım alınarak yapılandır. Ayrıca keman aşırı nemli, sıcak yada soğuk ortamlardan mümkün olduğunca uzak tutulmalıdır.
5- Reçine kullanımı hakkında yanlış bilinenler nelerdir?
Öncelikle reçine tellere sürülmez yaydaki kıllara sürülerek yedirilir. Reçine kırılgan hassas bir yapıya sahip olduğundan genelikle darbeler karşısında kırılmaya müsaittir. Yere düşürmemeye dikkat edilmeli. Diğer yandan birçok reçine çeşidi mevcuttur, reçine seçimi konusunda bilinen ve kaliteli markaların tercihi daha doğru olacaktır.
6- Satın alacağımız keman için nasıl bir yaklaşım sergilemeliyiz?
Başlangıç kemanı olarak nitelendirdiğimiz kemanlarda öncelikle dikkat edilmesi gereken husus fiyatına göre maximum performans alınabilecek bir keman seçimidir. Bilindiği üzere malzeme kalitesi, işçilik, marka, kemanın menşei gibi unsurlar göz önüne alındığında fiyatta değişiklikler meydana gelmektedir keman alacak kişi, bütçe yönünden hareketle alacağı kemanın öncelikle işçiliğine dikkat etmelidir. Çünkü; fiyatı ne olursa olsun iyi bir işçiliğe sahip kemanı çalmaya yeni başlayan biri için kolay çalım imkanı öğrenme sürecini kısaltacak ve kişinin işçilik hatalarından kaynaklı problemlerle karşılaşmasından dolayı hevesinin kırılmasının da önüne geçmiş olacaktır. Şimdi bütçemize uygun iyi işçiliğe sahip bir keman bulduk sonraki adım iyi bir keman tonu olacaktır. Uygun fiyatlı iyi işçiliğe sahip her keman iyi ses verir diye bir durum söz konusu olmadığı gibi ”düzeltilebilir derecede” ortalama bir işçiliğe sahip her keman da kötü ses verir diye bir durum söz konusu değildir. Bu durumda uygun fiyatlı istediğiniz tona sahip ama ortalama  işçiliğe sahip bir kemandaki giderilebilir problemlerin kemanı satın aldığınız firmanın garantisi ve güvencesi altında olduğundan emin olmanızda fayda vardır.
Yaylı Departmanı – Emre Karakuş

Yorum yapın

Lütfen yorumunuzu girin
Lütfen adınızı girin