Yayınlarınız için bir setup oluşturmak göründüğü kadar da zor değil. Eğer podcast veya vlog için konuklarınızla yapacağınız bir setup arıyorsanız, müzisyen olarak şarkı yayını yapmak istiyorsanız ya da oyuncu olarak eğitim videoları ve oyun videoları paylaşmak istiyorsanız: bu blog yazımız tam size göre! Hadi gelin, yayın setup’ınızı oluştururken nelere dikkat etmeniz gerektiğine göz atalım.

Bilgisayar kullanıyorsanız yayıncılık için merkeziniz ses kartı olmalı.

Ses kartı, yayın setup’ınızın merkezi noktasıdır. Bu yüzden bu blog yazısında birkaç kez karşınıza çıkacak. İyi bir ses istiyorsanız, sadece bir değil birkaç mikrofon girişi sağlayan bir ses kartı seçmelisiniz. Ayrıca en az 24 bit ve 48 kHz ve stüdyo kalitesinde ses sunmalıdır. Mikrofon sinyallerini yeterince yükseltebilmek ve gürültü seviyesini düşük tutabilmek için, ses kartının en az 50 dB kazanç sağlayan preamplere sahip olması da önemlidir. Bu temel özelliklerin yanı sıra, yayın iş akışınızı kolaylaştıran özelliklere de dikkat edebilirsiniz. Örneğin, bazı ses kartları, loş bir oda ortamında bile kolayca kullanılabilen aydınlatmalı kontrollere sahip olabilir.

Eğer sınırlı bir alanınız varsa, ses ses kartı kompakt olmalı ve masa üzerinde kaymaması için kaymaz ayaklara sahip olmalıdır. Tek kanallı ses arayüzü Focusrite Vocaster One ve iki kanallı kardeşi Vocaster Two, tüm bu özellikleri sunmaktadır.

Focusrite Vocaster One USB-C Podcasting Ses Kartı

Focusrite Vocaster Two USB-C Podcasting Ses Kartı

Sadece oyuncular için ise Mackie MainStream, video, ses ve akış kontrolünü tek, güçlü bir cihazda entegre ederek profesyonel kalitede canlı yayın başlatmanın en kolay yoludur. Temel kontrolleri parmak uçlarınıza getiren şık, hepsi bir arada çözüm için mikrofonunuzu, oyun akışınızı ve diğer kaynaklarınızı doğrudan Mackie MainStream’e bağlamanız yeterli.

Mackie MainStream Video Streaming Ses Kartı

Sesinizi yayınlarken doğru mikrofonu seçmek önemlidir.

Yayın yaparken sesinizi alabilmeniz için bir mikrofona ihtiyacınız var. sE Electronics’in Neom USB Condenser Mikrofonu gibi yüksek detaylı bir ses sunan bir kondenser mikrofon veya Focusrite’ın Vocaster DM14v Dinamik Broadcast Mikrofonu veya sE Electronics DCM6 DynaCaster Broadcast Dinamik Mikrofon gibi klasik bir yayın sesi sunan dinamik bir mikrofonları kadar uygun olabilir. Her iki mikrofon da sesinizi net ve profesyonel bir şekilde iletebilir. Bütçe durumunuza bağlı olarak Mackie Chromium USB Ses Kartı ve Condenser Mikrofon sizin için alternatif bir seçenek olabilir.

Focusrite’ın Vocaster DM14v Dinamik Broadcast Mikrofonu

sE Electronics DCM6 DynaCaster Broadcast Dinamik Mikrofon

sE Electronics Neom USB Condenser Mikrofon

Mackie Chromium USB Ses Kartı ve Condenser Mikrofon

Mikrofonunuzu notlarınız veya oyun kontrol cihazı için elleriniz serbest kalacak şekilde iyi bir şekilde konumlandırmak için masaüstü stand veya daha da iyisi bir mikrofon kolunu kullanabilirsiniz.

Hercules HCDG-137B Diğer Standlara Monte Edilebilir Mikrofon Standı

Mikrofonunuzu duraklamalar sırasında veya boğazınızı temizlemeniz gerektiğinde sessize almanız önemlidir. Bu, dinleyicileriniz için daha keyifli bir deneyim sağlar ve yayını önceden kaydettiyseniz istenmeyen sesleri düzenleme zahmetinden sizi kurtarır. Eğer mikrofonunuzda sessize alma özelliği yoksa, sessizleştirme düğmesi olan bir ses arayüzü tercih edebilirsiniz. Ayrıca, arayüzün mikrofon girişleri için sadece bir seviye ölçer değil, Focusrite Vocaster arayüzlerinde olduğu gibi otomatik kazanç özelliği de bulunması avantaj sağlar. Bu özellik, konuklarınız için veya mikrofon değiştirdiğinizde mikrofon seviyelerini ayarlamayı kolaylaştırır.

Focusrite Vocaster Two USB-C Podcasting Ses Kartı

Kulaklık Seçimi

Tabii ki yayın yaparken kendi sesinizi duyabilmelisiniz, ayrıca müziği, partnerlerinizi veya oyun seslerini de duyabilmelisiniz. Close-Back (Kapalı) monitör kulaklıklar, örneğin Mackie MC serisi gibi modeller iyi bir seçenektir. Bu kulaklıkların avantajı, geri bildirimi önlemeye yardımcı olmalarıdır.

Mackie MC-150 Profesyonel Closed Back Kulaklık

Mackie MC-350 Profesyonel Close-Back Kulaklık

Eğer ekstra kompakt bir ses yayını çözümü arıyorsanız, kulak içi kulaklık ve mikrofonu tek bir cihazda birleştiren bir kulaklık seçebilirsiniz. Kulaklığın avantajı, mikrofon ile ağzınız arasındaki mesafenin sabit kalmasıdır. Bu, başınızı hareket ettirdiğinizde bile sesinizin hacminin ve kalitesinin sabit kalmasını sağlar. Kulaklığın mikrofon ve kulaklık bağlantılarının ses arayüzünüzün giriş ve çıkışlarıyla uyumlu olup olmadığına dikkat edin. 

Austrian Audio PB17 Profesyonel Business Kulaklık

Austrian Audio PG16 Profesyonel Oyuncu Kulaklığı

Ayrıca, Podcast için Focusrite Vocaster Broadcast Kit ise mikrofon ve kulaklık seçeneğini bir arada sunuyor.

Focusrite Vocaster Broadcast Kit

Hızlı kurulum için Bundle Seçenekleri

Eğer başlangıç seviyesindeyseniz, muhtemelen mikrofonunuzu hızlı ve kolay bir şekilde kurmanıza olanak tanıyan, DAW içinde zaman alıcı ince ayarlara ihtiyaç duymadan bir çözüm tercih edersiniz. Bu durumda, ses kartında vokal sesinizi işlemek için yazılım kontrollü ön ayarlar sunmasını sağlayan seçeneğe dikkat edin. Örneğin, Focusrite Vocaster modelleri için durum böyledir. Bu modeller, yazılımda ön ayarları seçmenize olanak tanır ve ardından bu ön ayarları ses arayüzündeki düğmeye basarak iki mikrofon kanalına bağımsız olarak uygulayabilirsiniz. Eğer henüz herhangi bir yayın ekipmanına sahip değilseniz, setup’ınızı tamamlamak için tam bir paket seçmek çok daha kolay olacaktır. Örneğin, doremusic web sitesinde Focusrite Vocaster Paketleri, Mackie Creator Bundle Kayıt Paketi, Zoom ZDM-1 PMP, Steinberg UR12B Podcast Başlangıç Paketi gibi birçok seçeneği inceleyebilirsiniz.

Focusrite Vocaster Two Studio Podcasting Kit

Mackie Creator Bundle Kayıt Paketi

Steinberg IXO12 Podcast Paketi

Tüm paketler için burayı tıklayabilirsiniz.

Eğer fazla çaba harcamadan akıcı bir yayın iş akışı arıyorsanız, mix ve loopback gibi özellikler hayatınızı çok daha kolay hale getirebilir. Loopback özellikle sizin için faydalı olabilir. Bir yayıncısı olarak, sesini kulaklıklarınızdan dinlemek ve aynı anda internet üzerinden iletmek zorundasınız. Eğer harici bir mix masanız yoksa, bu oldukça karmaşık olabilir. İşte burada loopback özelliği imdadınıza yetişiyor. Bu özellik, bilgisayarda sesi gecikme olmadan işlemenize ve mikrofonlarınızın sinyalleriyle karıştırmanıza olanak tanır. Bunun için yapmanız gereken, bir ses çıkışını sanal bir loopback girişine atamaktır. Mackie M-Caster Studio veya Focusrite Vocaster gibi özel yayın arayüzleri loopback fonksiyonu sunar. Kullanımı kolay iş akışlarıyla, sesli yayın setup’ınızın mükemmel merkezi olabilirler.

Mackie M-Caster Studio Portatif Canlı Yayın Mikseri

BONUSLAR

Mackie DLZ Creator XS Compact 6-Kanal Dijital Mikser

Mackie DLZ Creator XS ile her beceri seviyesindeki kullanıcılar, olağanüstü ses kayıtları elde edebilir. Mackie, bu kompakt dijital mikseri, tam boyutlu DLZ Creator’a alandan tasarruf sağlayan bir alternatif olarak tasarladı. Aynı yüksek kaliteli sesi 6 kanallı küçük bir kasada sunan DLZ Creator XS, 7 inç dokunmatik ekrana ve her türlü parametrenin uygulamalı kontrolü için atanabilir kodlayıcılara sahiptir. Ayrıca, aralarından seçim yapabileceğiniz üç çalışma modu vardır, böylece kayıt deneyiminiz ne olursa olsun etkileyici sonuçlar alabilirsiniz. 

Zoom P4 Protrak Podcast Recorder

Zoom P4 modeli ise özellikle internet üzerinden podcast veya canlı yayın yapan kullanıcılar için tasarlanmıştır. 4 kişiye kadar monitör kulaklık çıkışı mevcuttur ve TRSS kabloyla birilikte canlı yayın sırasında gelen bir telefon çağrısı yayına bağlanabilir. 

Zoom P8 Protrak 8 Kanal Podcast Mikseri

Zoom P8 PodTrak , podcasting için ideal bir çözümdür. Kullanımı kolay ve en iddialı podcast projeleriyle başa çıkabilir. Kayıt, düzenleme ve mix içeren bu cihaz, tam bir podcast stüdyosu sunar.

Tüm podcast ve streaming ürünleri için web sitemizi ziyaret edebilir, 0850 977 77 77 numaralı telefon aracılığıyla veya web sitemizde bulunan Canlı Destek aracılığıyla detaylı bilgi ve öneri alabilirsiniz. 

 

Yorum yapın

Lütfen yorumunuzu girin
Lütfen adınızı girin