Paul Reed Smith, 1985

Namı diğer PRS markası 1985 yılında Stevensville, Maryland Amerika’da kuruldu.

Gitarist ve usta luthier Paul Reed Smith tarafından kurulan PRS, kurulduğu ilk günden bu yana üretmiş olduğu gitarlar ile dünyada kısa sürede tanındı.

openforbusiness
paul_thenAmerika’da ve dünyada 5 yıl içerisinde özellikle custom shop gitarlarda sıkça tercih edilen PRS, 1990 yılında gelen talep üzerine üretime yetişemediği için Asya’da üretim yapmaya başladı. Asya’da devam üretimlerin yanı sıra Amerika’daki üretimleri hızlandırmak için yine 1990 yılında Paul ilk CNC makinesini satın aldı.

eg1990 yılı, Paul Reed Smith gitarlar için harika geçti. Müzik sektörüne hızlı girişi ve işçilik kalitesiyle tanınırlığını artıran PRS, 90’lı yılların başlarında EG Line gitarları yani sonradan SE serisi olarak yenilenen gitarları üretmeye başladılar. EG Line, tasarımı ve konforu ile kısa sürede çoğu ünlü gitaristi cezbetti.

Asya’nın hızını ve işçiliği ile gücüne güç katan PRS, kısa sürede marka bilinirliğini katlamış ve kendini dünya pazarına kanıtlamıştır.

Müzikte ve tonlarda yeni arayış içerisinde olan müzisyenler ve müziğe yeni başlayan müzisyenlerin, pazarın önde gelen markalarını kenara bırakıp PRS’e yönelmeye başlaması sebebiyle PRS kısa sürede kaliteden mümkün olduğunca ödün vermeden SE yani Student Edition gitarları müzikseverler ile buluşturdu.

se

 

Tarihler 2013 yılını gösterdiğinde PRS, marka olarak bir yenilik daha yaparak üst segment gitarları daha uygun fiyatlara alıcı bulması için üretmeye başladı.

PRS S2 serisi böylece hayat buldu.

s2Ürettikleri custom shop gitarlar, S2 modelleri ve SE serisi ile her kesime hitab eden Paul Reed Smith, Türkiye’de doremusic farkıyla müzisyenler ile buluşuyor.

Peki, Paul Reed Smith gitarları bu kadar tercih edilir kılan ne oldu?

paul_nowPaul Reed Smith’in üretime başladığı günden itibaren stratejik olarak diğer markaları geride bırakma gibi bir düşüncesi asla olmadı.

Fender, Gibson, Ibanez, Washburn, Gretsch gibi markaları yıllar boyu kullanmış bir gitarist olarak Paul Reed Smith farklı bir yol izledi. Önde gelen markaların ikon haline gelmiş modelleri ve tasarımlarından yola çıkarak, yep yeni bir gitar tasarlayarak işe başladı.
Gitarist olarak ihtiyaç duyduğu ve çalım sırasında zorlandığı kısımları tek tek tespit eden ve gitar çalımını daha da konforlu hale getirmeyi hedefleyen Paul, kısa sürede değerli müzisyenler tarafından anlaşıldı.

Şık tasarımları, kullanılan malzemenin kalitesi ve sunduğu geniş ton yelpazesi ile PRS bugün adını altın harfler ile önde gelen markalar arasına yazdırmıştır.
Müziği ve müzisyenliği her gün daha da ileri götürmek için çalışmalarını sürdüren PRS Guitars ekibi, son yıllarda amfi üretimine de başlamıştır.

Son olarak, Paul Reed Smith’in ilk üretim yapmaya başladığı 1985 yılından günümüze Then & Now: A Look Back on 30 Years of Guitar Making videosu ile baş başa bırakıyoruz.

Yorum yapın

Lütfen yorumunuzu girin
Lütfen adınızı girin