Focusrite, ISA mikrofon preamp devresinin mirasından beslenen ISA serisinin ilk ses kartı olan ISA C8X’i duyurdu.
40 yılı aşkın süredir dünya genelinde sanatçılar ve ses mühendisleri tarafından sevilen bu seri, artık yeni bir döneme giriyor: Focusrite’ın ISA C8X modeli, ISA preamp’i ilk kez bir ses kartına taşıyor. Rupert Neve’nin orijinal tasarımlarına dayanan iki ISA mikrofon preamp’i ile donatılan ISA C8X, klasik sesi modern bir iş akışıyla birleştiriyor.
26 giriş, 28 çıkışlı USB-C bağlantılı bu ses kartı, dikkat çekici mavi 2U rackmount kasasıyla geliyor. ISA C8X, Rupert Neve’nin orijinal ISA 110 ve 130 modüllerinin karakteristik sesini belirleyen aynı Lundahl LL1538 giriş transformatörlerine sahip iki ISA mikrofon preamp’i içeriyor.

79 dB’e kadar gain, değiştirilebilir empedans ve dengeli insert bağlantıları sunan ISA preamp’ler; tamamen analog console ve 430 Air modlarıyla ekstra tonal karakter kazandırıyor. Console modu daha doygun (saturated) ve güçlü alt frekanslar sunarken, 430 Air modu parlak üst frekanslar ekliyor. Ön paneldeki iki enstrüman girişi de Lundahl transformatör devresini kullanıyor ve aynı iki moda erişebiliyor.

C8X’teki ISA preamp’lere ek olarak, 69 dB gain ve ultra düşük gürültü performansı sunduğu belirtilen altı adet Focusrite mikrofon preamp’i daha bulunuyor. Arayüz, 24-bit/192kHz AD/DA dönüşüm ve 125 dB’e kadar dinamik aralık sunabiliyor. Tüm sekiz preamp, Focusrite Control 2 yazılımı üzerinden uzaktan kontrol edilebiliyor ve çok kanallı Auto Gain özelliğinden yararlanıyor.
12 adet dengeli line çıkışı sayesinde C8X, 7.1.4’e kadar immersive (çok boyutlu) monitoring desteği sunuyor. Ayrıca bağımsız seviye kontrolüne sahip çift Class AB kulaklık çıkışı, MIDI ve word clock giriş/çıkışları da bulunuyor. Sistemini genişletmek isteyenler için ADAT ve S/PDIF bağlantıları da mevcut.
ISA C8X, içinde Brainworx bx_console Focusrite SC eklentisi (orijinal Studio Console’daki ISA 110 ve 130 modüllerinin emülasyonu) ve Sonnox Oxford Reverb gibi yazılımların yer aldığı Hitmaker Expansion paketiyle birlikte geliyor.

İlk ISA preamp, 1985 yılında Focusrite’ın kurucusu Rupert Neve tarafından, Beatles prodüktörü George Martin’in talebi üzerine geliştirildi. Daha sonra Focusrite’ın Forte ve Studio konsollarında kullanılan bu tasarım, şirketin Red Range preamp ve EQ serilerinde de yer aldı. Focusrite, yakın zamanda ISA serisinin hikayesini anlatan bir belgesel de yayınladı.
Focusrite Ürün Müdürü Jack Cole, “ISA, Focusrite’ın üzerine inşa edildiği temel ve 40 yılı aşkın süredir dünya genelinde sanatçılar ile ses mühendisleri tarafından büyük bir beğeniyle kullanılıyor,” diyor ve ekliyor: “ISA’nın karakteristik sesi korunurken, ISA C8X ile iş akışını modernize etme konusunda önemli adımlar attık. Amacımız, ISA preamp’lerini hem profesyonel hem proje hem de ev stüdyolarına değer katacak, ismine yakışır özelliklerle daha da geliştirmekti.”
Focusrite ISA C8X çok yakında doremusic’te!



























