Piyano, üretildiği ilk günden günümüze kadar birçok farklı forma girmiştir. 1700’lü yıllarda Floransa’da Bartolomeo Cristofori tarafından ilk olarak üretilen piyano veya daha az bilinen italyanca ismiyle piyanoforte, tuşlu bir müzik aleti olmasına rağmen sesler tahta çekiçlerin tellere vurmasıyla elde edilir ve bu yüzden piyano vurmalı müzik aleti olarak adlandırılır.
Üretildiği günlerden sonra farklı piyano üreticileri tarafından farklı tuş adetine sahip olan piyanolar, günümüzde 88 tuştan oluşmaktadır.
Bu tuşlar 52 beyaz ve 36 siyah olmak üzere akustik piyanoların üzerine yerleştirilmiştir.
Ses bakımından akustik piyanolar artık herhangi bir değişim kazanmasa da tasarım olarak geçirdiği evrim sürecini henüz tamamlamış sayılmaz.
Fakat günümüzde artık piyano dendiği zaman akıllarda beliren form standart olarak kabul edilmektedir. Dünyanın birçok ülkesinde çeşitli üreticiler ve tasarımcılar daha modern piyano üretimi yapmaktadırlar.
Üretildiği ilk günden beri klasik müzik ve caz müzikte büyük bir yere sahip olan piyano, solo performanslar, oda müzikleri, bestecilik ve eşlikte sıkça kullanılmaktadır.

Untitled-2

Akustik piyanolar uzun yıllardır evlere girmiş ve birçok aile tarafından vazgeçilmez olarak hayatlarında büyük bir yere sahip olmuştur. Sürekli gelişen ve değişen şehirler, giderek birbirine yakınlaşan evler sebebiyle ilk olarak akustik piyanonun sesini kontrol etmek amacıyla çözüm yolu arayan üreticiler zaman içerisinde birçok yolu denemiş ve geliştirmiştir.
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte müzikte de hayatı kolaylaştırmaya yönelik çözümler üretilmiştir. Bu çözümlerden bazıları, akustik piyanoları daha küçük bir hale getirmek ve sesini kontrol altına alabilmek olmuştur.
Hergün önüne geçilemeyecek hızda gelişen teknoloji müzikte de birçok faydalı alanda kullanılmış ve müzik sektörüne çok büyük katkılarda bulunmuştur.

Untitled-1

Meraklı, araştırmacı ve geliştirmeci, ısrarcı yaklaşımlar en sonunda 1980’lerin sonlarında dijital piyanoları üretmeyi başarmıştır.
Dijital piyanoların üretilmesiyle müzik sektöründe birçok farklılık ve gelişme olmuştur. Akustik piyanolara göre daha rahat taşınabilen, akort problemi olmayan, tek bir ses yerine daha fazla ses bankasına sahip olan dijital piyanolar kısa süre içerisinde profesyonel ve amatör tüm müzisyenlerin tercihi haline gelmiştir.

Untitled-3

Çoğu kişinin dijital ve akustik piyanolar arasındaki farkları bilmemesinden kaynaklı olarak aktarılan yanlış bilgiler zamanla ”akustik piyanoyu tercih edenler ve dijital piyanoyu tercih edenler” olarak ikiye ayrılmaya sebep olmuştur.
Dijital piyanolar ilk üretildiği yıllarda akustik piyanolar ile arasında farkları barındırıyorlardı. Fakat günümüzde dünyanın en kaliteli ve önde gelen piyanolarından alınan ses örneklemeleri (sample) ile dijital piyanolar akustikle aralarında fark göstermemeye başlamıştır. Yine akustik piyanolarda kullanılan çekiç sistemi (hammer-action) sistemi dijital piyanolarda da kullanılmakta ve çoğu dijital piyano modelinde gerçek tel gerginliği hissiyatını vermektedir. Çoğu dijital piyano üreticisi firmanın sadece üst segment modellerinde kullandığı bu sistemi, dünyanın önde gelen akustik piyano üreticisi Yamaha, ürettiği dijital piyanoların yüzde seksenine gerçek piyano tuşe sistemini uygulamaktadır.

Bir piyano satın almadan önce akustik ve dijital piyanolar arasındaki farkları kendi yaşam standartlarınıza göre araştırmalısınız.
Bir apartman dairesinde yaşıyorsanız akustik piyanolar ses bakımından pek de doğru tercih olmayabilir. Akustik piyanoların düzenli bakıma ihtiyacı olduğunu da hatırlatalım. Telli ve ahşap bir enstrüman olduğu için rutubet, sıcak/soğuk havalar, nem ve toz akustik piyanoların performanslarını olumsuz yönde etkileyebilir. Bu yüzden akustik piyano satın almadan önce ön araştırmasını tüm ayrıntıları ile gerçekleştirmelisiniz.
Dijital piyanolar ise akustik piyanolara göre daha az bakım gerektiren piyanolardır. İçerisinde barındırdığı sesleri akustik piyanoların özel ortamlarda kayıt edilmesiyle oluşturulması sebebiyle akustik piyanolardan neredeyse farkı yoktur. Bahsettiğimiz gibi her geçen gün gelişen teknoloji, dijital piyanoları pozitif yönde etkilemektedir.
Dijital piyanolar, elektrik ile çalışan ürünlerdir. Yani dijital piyanonuzu kullandığınız prizde herhangi bir sorun olması performansınızı olumsuz yönde etkileyecektir. Akım kontrollü prizler en iyi performansı almanıza yardımcı olacaktır.
Üzerlerinde barındırdıkları ses yüksekliğini kolayca ayarlayabileceğiniz potans sayesinde hoparlörlerden gelen sesin yüksekliğini, gündüz veya geceye uygun bir şekilde ayarlayabilir ve dilediğiniz gibi çalışabilirsiniz.

Akustik ve dijital piyanolar hakkında daha fazla bilgi almak için www.do-re.com.tr adresini ziyaret edebilir ve dilerseniz sorularınızı canlı destek bölümümüzden ilgili arkadaşlarımıza yöneltebilirsiniz.

 

1 YORUM

Yorum yapın

Lütfen yorumunuzu girin
Lütfen adınızı girin